Wat is Black Friday?

Black Friday is een wereldwijd bekend fenomeen dat oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt. Het wordt traditioneel gevierd op de vrijdag na Thanksgiving, wat valt op de vierde donderdag van november. Tijdens deze dag bieden talloze winkels en online retailers enorme kortingen en aanbiedingen aan op een breed scala aan producten. In België is Black Friday de laatste jaren ook steeds populairder geworden, en het is een uitgelezen kans voor koopjesjagers om hun favoriete items tegen gereduceerde prijzen te bemachtigen.

De geschiedenis van Black Friday

De term "Black Friday" vindt zijn oorsprong in Philadelphia, Verenigde Staten, in de jaren '60. Het werd oorspronkelijk gebruikt om het verkeersinfarct en de drukte op straat te beschrijven die ontstond na Thanksgiving wanneer veel mensen hun vrije dag gebruikten om te gaan winkelen voor de feestdagen. Pas later kreeg de term een positievere betekenis en werd het geassocieerd met winkels die hoge omzetten behaalden en "in het zwart kwamen te staan" dankzij de massale verkoop.

Black Friday in België

In België heeft Black Friday de afgelopen jaren een ware revolutie doorgemaakt. Steeds meer Belgische retailers en webshops hebben zich bij deze winkeltraditie aangesloten, waardoor consumenten kunnen profiteren van spectaculaire kortingen op hun favoriete producten. Enkele bekende webshops die deelnemen aan Black Friday zijn onder andere Leen Bakker, Zalando Lounge, Vanden Borre, Samsung, La Redoute, MediaMarkt en Emma Matras.

Wanneer is Black Friday in België?

Black Friday valt traditioneel op de vierde vrijdag van november, de dag na Thanksgiving. Het is dus een datum die elk jaar kan variëren. Voor de exacte datum van Black Friday in een specifiek jaar is het raadzaam om de officiële website van Black Friday België of deelnemende webshops in de gaten te houden. Sommige winkels en online retailers beginnen echter al enkele dagen eerder met hun aanbiedingen en verlengen deze soms zelfs tot enkele dagen na Black Friday.

Waarom deelnemen aan Black Friday?

Voor zowel consumenten als retailers biedt Black Friday talloze voordelen. Consumenten kunnen profiteren van diepe kortingen op diverse producten, variërend van elektronica en kleding tot meubels en huishoudelijke apparaten. Het is een uitgelezen kans om kerstcadeaus in te slaan tegen aanzienlijk lagere prijzen. Voor retailers is Black Friday een gelegenheid om hun omzet te verhogen, oude voorraden te verkopen en nieuwe klanten aan te trekken. Webshops zoals Leen Bakker, Zalando Lounge, Vanden Borre, Samsung, La Redoute, MediaMarkt en Emma Matras hebben de populariteit van Black Friday slim aangegrepen om hun klantenkring te vergroten en hun merk te versterken.

Tips voor het winkelen op Black Friday

  • Vroeg beginnen: wees er op tijd bij en houd de aanbiedingen van je favoriete winkels in de gaten, sommige kortingen zijn namelijk slechts beperkt geldig.
  • Maak een lijstje: bedenk van tevoren welke producten je graag wilt hebben en maak een lijstje. Zo voorkom je impulsieve aankopen.
  • Vergelijk prijzen: niet alle aanbiedingen zijn even spectaculair, dus vergelijk de prijzen bij verschillende winkels om er zeker van te zijn dat je de beste deal krijgt.
  • Online winkelen: vermijd de drukte en winkel online. Veel webshops bieden dezelfde kortingen als in fysieke winkels, maar je kunt rustig vanuit huis bestellen.
  • Wees op de hoogte van de retourvoorwaarden: soms kunnen Black Friday-aankopen niet geretourneerd worden, dus zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de retourvoorwaarden van de winkels waar je wilt shoppen.

Wees goed voorbereid

Black Friday is een opwindende dag voor koopjesjagers over de hele wereld, en België is daar geen uitzondering op. Met een groeiend aantal deelnemende retailers en webshops, waaronder Leen Bakker, Zalando Lounge, Vanden Borre, Samsung, La Redoute, MediaMarkt en Emma Matras, biedt Black Friday in België fantastische mogelijkheden om te profiteren van geweldige kortingen op diverse producten. Het is echter belangrijk om verstandig te winkelen en je budget in de gaten te houden, zodat je niet overhaast aankopen doet. Wees goed voorbereid, vergelijk prijzen en geniet van een geweldige Black Friday-shoppingervaring!