Een diploma halen van thuis uit, kan dat?

Een diploma halen van thuis uit, kan dat?

Het gebeurt steeds vaker dat jongeren de middelbare school verlaten zonder dat ze succesvol hun diploma behaald hebben. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld omdat ze het leven op de schoolbanken gewoon beu zijn. Maar niet verder studeren kan natuurlijk ook een andere verklaring hebben zoals familiale problemen of problemen op school. Gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je als schoolverlater nooit geen diploma meer kunt behalen. Er zijn verschillende alternatieven mogelijk, zoals het volgen van thuisstudie.

Wat zijn de voordelen van thuisstudie?

Veel mensen kiezen er dus voor om hun studies van thuis uit verder te zetten, en dat heeft zo z'n voordelen. Een van de redenen waarom afstandsonderwijs de laatste jaren zo populair geworden is, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat je zelf kunt kiezen wat je wil studeren, waar je wil studeren en vooral wanneer je wil studeren. Als je een opleiding van achter de schoolbanken volgt, dan kun je deze keuzes niet maken, maar ben je verbonden aan de regels van de school. Kies je voor thuisstudie, dan ben je eigenlijk volledig vrij om te studeren en te leren. Stel, je bent op vakantie en je wil toch even je cursus herhalen? Dan kan dat perfect!

 

Volledig op eigen tempo

Omdat je dus eigenlijk volledig vrij bent, kun je eigenlijk ook volledig op jouw eigen tempo studeren. Je bent niet gebonden aan een maximum duur van de studie je gekozen hebt en je kunt er zo lang over doen als jij dat wil. Ook kun je zelf kiezen wanneer je jouw examen doet, pas wanneer je daar ook echt klaar voor bent. Uiteraard is het nooit goed om bijvoorbeeld jouw examen lang uit te stellen, want van uitstel komt afstel. Door met jezelf goede afspraken te maken wanneer je bijvoorbeeld zal studeren, komt het ongetwijfeld tot een goed einde.

Enorm groot aanbod

Als je beslist om thuis te studeren, dan kun je online een enorm groot aanbod van opleidingen en cursussen terugvinden. De opleidingen die je online kunt terugvinden gaan van beroepsopleidingen tot taalcursussen en van hobbycursussen tot opleidingen om een eigen zaak te starten. Bovendien kun je bij een website zoals NHA een cursus steeds 15 dagen op proef krijgen, waardoor je meteen kunt inschatten of een cursus ook echt iets voor jou zal zijn. Op die manier investeer je onnodig geld in een cursus die je misschien niet interesseert en kun je zo ook eenvoudiger op zoek gaan naar een cursus die echt bij jou past.