Het ABC van Zuid-Afrika

Het ABC van Zuid-Afrika

Met de start van het nieuwe seizoen van De Mol krijg je als kijker waarschijnlijk erg veel zin om zelf richting Zuid-Afrika te vertrekken. Om je wat wegwijs te maken in dit prachtige land, vind je hier een lijst met bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen en andere handige tips en tricks. Recent werd er ook aangekondigd dat ‘Het Huis’ – het programma van Eric Goens – omgetoverd zal worden in ‘Die Huis’ voor het derde seizoen. Deze Afrikaanse parel is dus erg in trek en het zal je snel duidelijk worden waarom!

Apartheid Museum

Bij het betreden van dit museum word je al meteen geconfronteerd met hoe de situatie vroeger was. Op je toegangsticket staat namelijk ‘blankes’ of ‘nie-blankes’ vermeld en dit bepaalt door welke ingang je naar binnen moet. Foto’s, filmpjes en allerhande materiaal doen terugdenken aan die donkere periode in de geschiedenis van het land. Zwarten mochten niet zitten op de bus en waren verplicht in bepaalde delen van het land te wonen. Om te tonen dat deze gruwelijke periode achter de rug is, wordt in de laatste ruimte de nieuwe grondwet van Zuid-Afrika tentoon gesteld.

Braai

Braaien is ingebakken in de Zuid-Afrikaanse cultuur en staat gelijk aan een gezellig samenzijn. Het is verwant aan een barbecue bij ons. In Zuid-Afrika worden wel geen kolen maar hout gebruikt om het vlees op te braden. Ook bereidt men eerder grote stukken vlees die traag garen dan de gekende kleinere stukjes vlees bij ons.

 

Cape of Good Hope

Deze kaap bevindt zich nabij Kaapstad en is het meest zuidelijke punt van het schiereiland. De weg naar boven kan je afleggen via een verhard pad of – met iets meer comfort – in een kabelbaantje. Eens op de top, heb je een prachtig uitzicht. Kaap de Goede Hoop wordt traditioneel ook gezien als markering voor de overgang tussen de Atlantische en de Indische Oceaan.

 

Durban

Met zijn 300 ‘zon’dagen per jaar, is deze stad een aantrekkelijke bestemming voor zonnekloppers. Blijf zeker niet alleen op je handdoek liggen, maar verken ook het levendige centrum van de stad. Tot rust komen kan dan weer in de Medwood Gardens.

Everest van Zuid-Afrika

Drakensbergen is een bergketen in Zuid-Afrika en met zijn 3482 meter de hoogste van het land. De hoogste pieken zijn al overwonnen door tal van bergbeklimmers.

 

Fontein Street

Deze straat is gelegen in Bloemfontein, de gerechtelijke hoofdstad van Zuid-Afrika. Het is hiermee één van de drie officiële hoofdsteden van het land. Pretoria fungeert op haar buurt als administratieve hoofdstad terwijl het nationale parlement in Kaapstad gevestigd is. In Bloemfontein vind je heel wat musea en imposante gebouwen terug. Zoals de naam van de stad doet vermoeden is er ook heel wat adembenemende flora te zien.

Gods Window

Dit uitzichtspunt biedt één van de spectaculairste zichten van het hele land. Het landschap is gekenmerkt door kliffen, watervallen en bizarre rotsformaties. Vergeet zeker je camera en verrekijker niet mee te nemen op deze Panoramaroute. Het is onderdeel van Blyde River Canyon dat op zijn beurt in de Drakensbergen ligt.

Hluhluwe-Imfolozi Park

Dit is het oudste natuurpark in Zuid-Afrika en is het enige in de oostelijke provincie KwaZulu-Natal dat alle dieren uit de Big Five telt. Bovendien is er een indrukwekkende populatie witte neushoorns aanwezig door hun deelname aan succesvolle kweekprogramma’s.

 

iSimangaliso Wetland Park

Binnen dit relatief kleine – in Afrikaanse normen – gebied van 260.000 hectare vind je maar liefst vijf ecosystemen. Het park omvat zowel koraalriffen, dik beboste duinen, zoetwatermeren, moerassen en droge savannegebieden. In 2009 werd het als eerste van Zuid-Afrika toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Johannesburg

Johannesburg is de grootste stad en het hart van de Zuid-Afrikaanse economie. De metropool bestaat zowel uit prachtige wijken als sloppenwijken. Die laatste bezoek je omwille van de hoge criminaliteitscijfers best met een gids. ‘Egoli’ – stad van het goud – is zo snel uitgegroeid tot een miljoenenstad door de aanwezigheid van deze kostbare grondstof. Bij een bezoekje aan Gold Reef City katapulteer je jezelf terug in de tijd naar 1895, het moment waarop de goudkoorts toesloeg. De luchthaven van Johannesburg is – net als die van Kaapstad – best bereikbaar vanuit België. Via Airstop of CheapTickets vind je betaalbare vliegtickets.

Kruger National Park

Het wildpark gelegen op de grens met Zimbabwe en Mozambique is misschien wel het bekendste park in Zuid-Afrika en trekt jaarlijks heel wat toeristen aan. Het biedt plaats aan maar liefst 147 soorten zoogdieren, 507 soorten vogels, 14 soorten reptielen, 49 soorten vissen en 34 soorten amfibieën; wat de grootste variëteit aan dieren is van het volledige continent. Als je alles wil bezichtigen wat dit uitgestrekte gebied te bieden heeft, volstaan 2 weken zelfs amper. Trek hier dus zeker minimum 2 dagen voor uit om toch een goede indruk te krijgen van wat voor moois er allemaal te zien is.

 

Lodge

Een gebouw te vergelijken met een blokhut of chalet. Het zijn de standaard overnachtingsplaatsen wanneer je blijft slapen in een nationaal park tijdens een meerdaagse safari.

Muurprop

Muurprop is Zuid-Afrikaans voor stopcontact. Omdat de stopcontacten niet altijd compatibel zijn met je elektronische toestellen, neem je best een reisstekker mee. De Zuid-Afrikaanse taal is trouwens verwant aan het Nederlands, dus communiceren met de plaatselijke bevolking zou geen probleem mogen vormen. Al zijn natuurlijk niet alle woorden hetzelfde. Een giraf is bijvoorbeeld een kameelperd.

Nelspruit

Door de ligging aan de Crocodile River Valley en het subtropische klimaat, is de grond er erg vruchtbaar. Er groeien onder andere citrusvruchten, mango’s, bananen en avocado’s. Het is eveneens de toegangspoort tot het Krugerpark.

Olifant

De olifant is één van de dieren die tot de ‘Big Five’ behoort. Het lijstje wordt vervolledigd met de leeuw, de buffel, de neushoorn en het luipaard. In de vele nationale parken treft je echter ook nog nijlpaarden, antilopen, giraffen, impala’s, zebra’s en tal van andere dieren aan. De fauna is in het volledige land enorm talrijk aanwezig en je zal ogen te kort komen.

 

Port Elizabeth

Port Elizabeth is een ideale uitvalsbasis om te bekomen van de nabijgelegen Tuinroute of een bezoek aan Tsitsikamma National Park of Addo Elephant National Park. Verder heeft het stadje een adembenemende kustlijn en mogelijkheid tot het beoefenen van tal van watersporten.

 

Quality time met het gezin

Samen al die wondermooie dieren aanschouwen schept een band. Zuid-Afrika is dus de ideale bestemming voor gezinnen met kinderen. Ze zullen zich vergapen aan de natuurpracht en tal van dieren spotten. Bovendien zijn de Afrikanen zeer vriendelijk en word je altijd wel uitgenodigd voor een typische braai.

Religie

Ruim 80 procent van de bevolking is christelijk. Wel zijn er heel wat deelstromingen die hieronder vallen. Zo behoort een 8tal procent tot de Pinkstergemeente. 1,5% is islamitisch en 1,3% is hindoeïstisch. Zo’n 15tal procent is niet gelovig. Maar algemeen gezien kent de Zuid-Afrikaanse populatie een levende religieuze beleving.

Safari

Ontleend uit het Swahili, staat dit woord voor ‘lange reis’. Vroeger verwees het naar een jager die alleen of vergezeld van anderen de jungle introk op zoek naar groot wild. Nu verwijst het vooral naar de rondritten in de Afrikaanse wildparken waarbij het letterlijke schieten is vervangen door het schieten van een mooi plaatje.

 

Tafelberg

Deze berg torent 1.086 meter boven Kaapstad uit. De beklimming is zeker de moeite waard want vanop het door erosie ontstane plateau is het uitzicht fenomenaal. Je kan de tocht te voet of met een kabellift aanvatten. Aanrader is om toch de stevige wandelschoenen aan te trekken, want misschien kan je op je pad wel een glimp opvangen van de zeldzame spookkikker. Of aanschouw je de Disa-orchidee, ook wel de ‘trots van de Tafelberg’ genoemd.

 

Universiteit Stellenbosch

Hoewel deze universiteit op heden nog hoofdzakelijk Afrikaanstalig is, is de druk om op Engelstalig onderwijs over te gaan groot. Universiteit Stellenbosch is dan ook een van de bekendste van het Afrikaanse continent en trekt jaarlijks ook heel wat uitwisselingsstudenten aan. De stad zelf is een belangrijk centrum voor de Zuid-Afrikaanse wijnbouw en bevat veel oude huizen in Kaaps-Hollandse stijl.

Vegetatie

Het klimaat wordt bepaald door hoogteligging, afstand tot de zee, de aanwezigheid van gebergtes en de richting waarin de wind blaast en de zee stroomt. Dit zorgt ervoor dat er grote verschillen zijn tussen de gemiddelde temperaturen in de verschillende regio’s. Wees dus voorzien op deze verscheidene weersomstandigheden en neem zowel een dikke trui als een zonnebril mee in je valies.

Wildernis

Dit kustplaatsje ligt ingeklemd tussen het regenwoud en de oceaan. De Touwsrivier baant zich een weg tussen de duinen en hierdoor wordt er een lagune gevormd. Het acht kilometer lange, witte zandstrand is ideaal om op te kuieren. Bovendien is zijn ligging ideaal als uitgangspunt voor een trip naar Plettenbergbaai, waar je zeehonden, dolfijnen en zelfs walwissen kan zien.

Xenofobie

Vreemdelingenangst is de obsessieve angst voor vreemdelingen. In het verleden was er een duidelijke rassenscheiding in Zuid-Afrika. Zo had de zwarte meerderheid geen stemrecht en hadden ze geen toegang tot onderwijs. In 1990 werd de apartheidspolitiek definitief opgeheven. 1994 staat nog altijd in de geschiedenisboeken als het jaar waarin Nelson Mandela, als eerste zwarte president van Zuid-Afrika, aan de macht kwam.

Yoga

Staren naar de adembenemende landschappen brengt je in de meeste gevallen al enorm tot rust. Yoga beoefenen in die prachtige natuurgebieden is next level en maakt je helemaal één met de natuur. Er zijn heel wat mogelijkheden tot het bijwonen van groepssessies of het volgen van een individuele sessie met je gezin.

Zwemmen met pinguïns

 

Ten zuiden van Kaapstad ligt het strand Boulders Beach. Hier kan je een duikje nemen met de meer dan 3.000  exemplaren tellende populatie zwartvoetpinguïns. Neem zeker ook je snorkel mee naar de inham om de onderwaterwereld te verkennen.

Redenen genoeg dus om het avontuur aan te gaan en als de bliksem je vlucht richting deze Afrikaanse parel te boeken. Vergeet wel geen afspraak bij je dokter te regelen om na te gaan welke vaccinaties allemaal aangewezen zijn bij een bezoek aan Zuid-Afrika zodat je zonder zorgen van de trip van je leven kan genieten.