Tom Waes achterna

Tom Waes achterna

Ook zo een adrenalinejunkie als Tom Waes? Heb je wel zin om in zijn voetsporen te treden en je eigen versie van ‘Reizen Waes’ te beleven? Kies dan één van de volgende bestemmingen en geniet van een avontuurlijke reis langs onondekte parels en de minder platgereden paden.

Concept

Tom Waes is al toe aan het derde seizoen van ‘Reizen Waes’. Het is een echte succesformule en nu heb jij de kans om dezelfde ervaringen op te doen. De landen die hij aandoet, zijn landen die de meeste mensen links laten liggen en dat spreekt hem net zo aan. Hij houdt ervan om niet-toeristische gebieden te ontdekken en kennis te maken met de bevolking die daar leeft. In totaal bezoekt hij dit seizoen 8 unieke bestemmingen wat resulteert in 10 afleveringen vol reisverhalen. Zijn bezoek aan China werd uitgesplitst in 2 aparte afleveringen omdat hij een groot deel van het immense land doorkruiste. Op het einde volgt een compilatieaflevering waarin je een overzicht krijgt van de mooiste momenten. Je wordt ook getrakteerd op nog niet vertoond, exclusief beeldmateriaal dat de andere reguliere afleveringen niet haalde. Wakker dus de avonturier in jezelf aan en maak je keuze!

Bestemmingen

Sierra Leone

In aflevering 1 word je al meteen verwend met een kleine parel in West-Afrika. Tom wou deze bestemming 2 jaar eerder al aandoen maar toen brak het ebolavirus uit en werden zijn plannen gedwarsboomd. Nu het land ebolavrij is verklaard, is het de ideale gelegenheid om het toerisme daar terug op gang te trekken. Hoofdstad Freetown is gelegen aan de 550 km lange kustlijn. Als het land al toeristen over de vloer krijgt, dan is het om de witte zandstranden te verkennen. Langs de boulevards vind je de meeste hotels, restaurants en uitgaansgelegenheden. Wanneer je echter kennis wil maken met het ‘echte’ land, moet je meer landinwaarts trekken.

Te midden van dit Afrikaanse land, kan je oog in oog komen te staan met een bedreigde diersoort. Kangari Hills Forest Reserve is het reservaat dat een thuis biedt aan de schaarse populatie bosolifanten. Dierenliefhebbers kunnen ook een bezoekje brengen aan Tacugama Chimpanzee Sanctuary, een opvangpark voor chimpansees.

 

Palend aan de grens met Guinee vind je Outamba-Kilimi National Park. Hier kan je de jungle te voet of per kano ontdekken want verharde wegen zijn er niet. Wie weet wissel jij wel blikken uit met een nijlpaard en kan je alle 257 vogelsoorten spotten die hier leven. Mount Bintumani steekt met zijn 1.948 meter dan weer met kop en schouders boven de andere bergen in het oosten van het land uit. Tijdens het regenseizoen barsten vele rivieren uit hun voegen en zoekt het water een andere weg. De mooiste watervallen die hierdoor ontstaan vind je in de buurt van het stadje Charlotte, op slechts 20 min van Freetown. Een bezoek aan dit land is zonder meer onbeschrijfelijk, al moet je wel wat creatief zijn om je te verplaatsen.

Bangladesh

Het land dat aan drie zijdes begrensd wordt door India, is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. De armoede tiert er enorm welig. Daarom wil de bevolking alles op alles zetten om meer toeristen te lokken. Vliegen kan op hoofdstad Dhaka. Laatstgenoemde stad barst bijna uit zijn voegen en het is er een drukte van jewelste. Je reist het best van december tot april om veel regenval en ongewenste uitspattingen van de natuur te vermijden. Op de Werelderfgoedlijst opgesteld door UNESCO prijken maar liefst drie sites. De historische moskeeënstad Bagerhat is daar één van. Het is de hoofdstad van het gelijknamige district en is gekend om de aanwezigheid van ontelbare moskeeën waaronder de belangrijkste van het land.

 

De ruïnes van de boeddhistische Vihara bij Paharpur zijn ook de moeite waard. Dit was het grootste boeddhistische klooster in Zuid-Azië en het belangrijkste pre-Islamitisch monument in Bangladesh. De recentste toevoeging aan de lijst zijn de Sundarbans. Dit zijn de grootste mangrovebossen ter wereld, gevestigd aan de rivierdelta van de Gangesrivier. Het gebied werd zowel opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst van Bangladesh als India. De Volksrepubliek staat bekend om zijn rijke regenwoudfauna. In de Sundarbans vind je zelfs nog een 200-tal exemplaren van de Bengaalse tijger die met uitsterven is bedreigd.

Door de opwarming van de aarde dreigt het leefgebied van dit prachtig dier echter verloren te gaan. Als je het dier nog in levende lijve wil bewonderen is het dus aangewezen niet te lang te wachten met je bezoek. Chittagong – de tweede grootste stad en belangrijke havenstad – heeft internationaal naam en faam verworven als één van de belangrijkste sloopplaatsen voor schepen die niet meer te water gaan omdat ze afgeschreven zijn. Het langste zandstrand ter wereld vind je dan weer in Cox’s Bazar. De strook is maar liefst 125 kilometer lang.

Georgië

Dankzij de investeringen in het wegennet, is het land te midden van het Kaukasusgebergte heel wat bereikbaarder geworden. Tijd dus voor een rit doorheen deze transcontinentale staat.  De hoofdstad Tbilisi is meestal het startpunt van je trip door de aanwezigheid van de belangrijkste luchthaven. Je vindt er statige badhuizen terug die doen terugdenken aan de belangrijke ‘badcultuur’. De stad is ook getooid met zowel kerken en kathedralen als synagogen en moskeeën die getuigen van een rijke geschiedenis.

Andere trekpleisters zijn tal van kloosters die verspreid liggen over het hele land. Vardzia is daar één van en is uitgehouwen uit een berg. Op de hellingen langs de Zwarte Zee wordt er wijn verbouwd. De belangrijkste regio is Kacheti, waar ruim zeventig procent van de druiven van het land worden geproduceerd. Svanetië is een provincie in het noordwesten van Georgië. Een deel ervan is beschermd door UNESCO. Je kan er prachtige vergezichten aanschouwen na een stevige klimtocht. Voor een bezoekje aan een museum dat voorwerpen herbergt die een rol hebben gespeeld in het leven van Jozef Stalin, moet je langsgaan in Gori, waar hij voor het eerst het levenslicht zag. Een spel dat bulk staat van de folklore is ‘lelo burti’ een variant van rugby waarbij het er erg hard aan toe gaat.

Tuvalu

Eilanden die dreigen te zinken. Dat is op zijn minst een bezoek waard om ter plaatse de vorderingen van deze drastische invloed van de klimaatopwarming te gaan opmeten. De inwoners van de Polynesische archipel te midden van de Stille Oceaan leven met het zwaard van Damocles boven hun hoofden. Het avontuur begint al met het bereiken van de paradijselijke eilandengroep.

De enige luchthaven te land ligt op het hoofdeiland Fongafale in Funafuti. Eén keer om de twee weken, landt er een vlucht vanuit Suva, de Fijische hoofdstad. Suva kan je op zijn beurt bereiken vanuit Europa via de luchthaven van Sydney in Australië. Aan land geraken vergt dus wat inspanning maar die wordt dan ook rijkelijk beloond met wondermooie natuurpracht. Helderblauw water getooid met vele koraalriffen. Zeker de moeite dus om de snorkel of de duikfles ter hand te nemen en al dit moois te bewonderen.

 

De mogelijkheden tot overnachten zijn beperkt maar dit draagt bij tot de sfeer. Vanuit Fongafale kan je om de twee à vier weken een boot nemen naar één van de overig acht atollen – ringvormige eilandenreeks gefundeerd op koraal. Per atol heb je een uur de tijd om de omgeving te verkennen. Heb je meer tijd nodig? Dan heb je twee weken tot een maand de tijd, want dan komt de volgende boot je pas terug opvissen.

China

Aflevering 5 & 6 scheppen een beeld van Volksrepubliek China. De trip start in miljoenenstad Shanghai om 6.000 kilometer verder de grens van Tibet te naderen. Zijn eerste kennismaking met het enorme land is meteen – met bijna drie weken reistijd – zijn langste reis ooit in het kader van het programma. Shanghai herbergt de grootste haven ter wereld, is de grootste stad van China en behoort tot de drie grootste metropolen ter wereld. De skyline wordt gekenmerkt door enkele indrukwekkende wolkenkrabbers. Je vindt er ook een scala aan musea en universiteiten terug.

In Tianducheng kan je dan weer een selfie nemen met de Eiffeltoren. De Chinezen beslisten namelijk om deze stad naar Parijs’ model na te bouwen. Bij een bezoekje aan ‘Little Paris’ waan je jezelf in de Franse hoofdstad. Wie liever – letterlijk en figuurlijk – proeft van de lokale cultuur kan zich wagen aan ‘virgin boy eggs’. Deze specialiteit kan je achter de kiezen steken in Dongyang. Het zijn eieren gekookt in urine van jongens die bij voorkeur de leeftijd van tien nog niet bereikt hebben. Een eeuwenoude traditie die nog altijd aanzien wordt als een ware delicatesse. Durf jij je grenzen te verleggen en je smaakpapillen te verwennen met dit absurde gerecht?

 

Toch niet zo’n durver? Hou onderweg dan gewoon eens halt in een klein dorpje om de plaatselijke bevolking te leren kennen. Misschien ben je wel de eerste blanke die voet zet in hun dorp of ontdek je hier nog meer vreemde gebruiken die de Chinezen er op na houden. Meer fan van reusachtige bouwwerken? Aanschouw dan ’s werelds grootste waterkrachtcentrale en dam.  Deze kolossale constructie is gebouwd in één van de belangrijkste waterwegen van China. De Drieklovendam moet zorgen voor minder overstromingen van de Jangtsekiang. Naast menselijke ingrepen kan je ook gebieden gevormd door de natuur bewonderen. In het imposante Zhangjiajie National Forest Park kan je een blik werpen op magnifieke pilaar-rotsformaties die zijn ontstaan ten gevolge van erosie.

Dat het land soms een harde hand hanteert, wordt duidelijk in deel 2 van zijn roadtrip. Zijn plannen worden gedwarsboomd en Tom moet zijn route aanpassen. Echte aanrader op de tocht naar de grens met Tibet, is trouwens een bezoek aan Huanglong. Dit nationale park is beter gekend als ‘World Wonder’ of ‘Fairy Land on Earth’. De natuurpracht die je hier kan aanschouwen doet deze namen alle eer aan. Ervaar ‘Fifty Shades of Blue’ en staar met open mond naar de kleurrijke poelen die verspreid liggen over verschillende niveaus. Hun grillige vormen en veelkleurigheid zijn een parel voor het oog. Bovendien is dit de thuisbasis van de bedreigde reuzenpanda. Dit enorme land heeft dus enorm veel te bieden, waag dus de sprong en boek gewoon je tickets.

Haïti

Dit eiland in de Caraïbische Zee kreeg het al zwaar te verduren wat natuurrampen betreft. In 2010 werd hoofdstad Port-au-Prince tot puin herleid. Maar liefst 200.000 inwoners lieten het leven na een zware aardbeving. Waes is een van de eerste toeristen die – na de tragedie – terug voet aan wal zet in één van de armste landen ter wereld.  Als het land het nieuws al haalde, was het met slechte publiciteit terwijl het ook potentieel biedt. Oktober 2016 was wederom zo’n moment. Orkaan Matthew ging -  kort na Toms passage – aan land. Hij kostte het leven aan bijna 900 mensen en liet een spoor van vernieling na.

Haïti kan dus alle inkomsten uit toerisme goed gebruiken om aan de wederopbouw te beginnen. Laat je hier echter niet door afschrikken en reis naar deze voormalige Spaanse en Franse kolonie. Het straatbeeld wordt gekleurd door beschilderde bussen en stalletjes langs de weg. In het noorden vind je de ruïnes van voormalig paleis Sans-Souci en van fort Citadel Laferrière.

 

Met een bootje kan je één van de forten in Fort-Liberté – gelegen aan een inham van de Atlantische Oceaan – bereiken. Voor de waterratten is Étang Saumâtre een visite waard. Gelegen op de grens met de Dominicaanse Republiek vind je het grootste meer van Haïti terug. Het zoutachtige meer is een broeihaard van watervogels. Je vindt er tot 100 soorten terug waaronder de flamingo.

Zuidelijker, vlakbij Jacmel kan je een duikje nemen in de waterval Bassin Bleu. Dit stadje staat ook bekend voor zijn papier-machémaskers. Op een boogscheut hiervan, vind je één van de mooiste stranden langs de ruige kustlijn terug in Raymond-les-Bains. Vodou is van groot belang in de Haïtiaanse maatschappij en is sinds 2003 erkend als officieel geloof. Het wordt gekenmerkt door het bestaan van loa’s – geesten met bijzondere krachten – en het uitvoeren van offerrituelen.

Venezuela

Dit Zuid-Amerikaanse land heeft heel wat van zijn pluimen verloren de laatste jaren. Het aantal toeristen is enorm teruggeschroefd naar aanleiding van de hoge criminaliteitscijfers en politieke instabiliteit na het overlijden van president Hugo Chavez in 2013. Vakantiegangers voelden zich er niet langer veilig.

Hoofdstad Caracas draagt sinds kort dan ook de naam van gevaarlijkste stad ter wereld. Tijd om te gaan kijken of dit overdreven is of bittere waarheid. 60 procent van de bevolking in de hoofdwoont in ‘barrios’, de zogenaamde sloppenwijken. Bezienswaardigheid nummer 1 is Canaima National Park in het zuidoosten van het land.  De hoogste vrij vallende waterval ter wereld – Salto Ãngel – bevindt zich in dit enorme natuurpark. Om door de mangrovebossen te varen is de Orinoco-delta dan weer the place to be. De noordwestelijke regio wordt afgebakend door het Andesgebergte.

 

Te midden van de bergtoppen ligt het stadje Mérida verscholen. Het stadszicht wordt gedomineerd door pleintjes omzoomd met koloniale gebouwen. Mérida is eveneens de ideale startplaats om te voet de omgeving te ontdekken. Aan de kust vind je een pittoresk plaatsje dat beschermd werelderfgoed is. Coro grenst bovendien aan een groot zandduinengebied.  Het meer van Marcaibo tenslotte, is het grootste meer van Zuid-Amerika. De unieke ligging en meteorologische omstandigheden zorgen er voor dat het er tot 160 dagen per jaar onweert gedurende 10 uur per dag. De inkomsten in de omgeving stromen vooral binnen door het inwinnen van olie. Het gebied is ook het territorium van enkele zeldzame vogelsoorten.

Noorden van de VS

Het relaas van de negende aflevering is er één van een roadtrip – in het pre-Trumptijdperk – door de noordelijke staten. Tom doorkruist North Dakota, Montana en Idaho om daarna halt te houden in Washington. Onbekend, zowel bij het grote publiek als bij de Amerikanen – die er ondervertegenwoordigd zijn in vergelijking met andere staten – zelf.  Het startschot (niet toevallig gekozen) wordt gegeven in North Dakota. De ‘Peace Garden State’ kent maar één grote toeristische attractie. Het Theodore Roosevelt National Park – genoemd naar de voormalige president – bestaat uit drie gescheiden gebieden. Het landschap wordt getypeerd door weidse vlaktes en prairies. Toch is het zeker de moeite waard om af te wijken van de populaire wegen en minder drukbezochte plekken ook een kans te geven.

De route vervolgt zich via Montana, eveneens gekend als ‘The Treasure State’. Bekendste trekpleister hier, is het Glacier National Park of ‘The Crown of the Continent’. Het park grenst aan Canada en heeft een bijzonder ecosysteem. Het park – onder toezicht van UNESCO – bevat meer dan 130 meren, meer dan 1000 soorten bomen en 100’en diersoorten. Je kan er onder andere – met wat geluk natuurlijk – de bedreigde grizzlybeer en Canadese lynx spotten. Uiteraard vind je er sneeuwgeiten want die zijn het officiële symbool van het park. National Bison Range is opgezet met als doel de bescherming van de Amerikaanse bizon. Lake McDonald is het grootste meer en aan de oevers blinken de gekleurde kiezelstenen in het licht.

 

Idaho herbergt heel wat ongerepte natuur. De verscheidenheid van forse bergen, diepe kloven en een landschap bezaaid met honderden meren leidt tot de bijnaam ‘The Gem State’. Een bezoekje aan de Shoshone Falls of ‘Niagara of the West’ – dat met zijn 65 meter 14 meter hoger is dan de Niagara Falls – is zeker aan te raden. Bij het volgen van de Centennial Trail, kom je op een uitzichtpunt waar je je ogen de kost kan geven. In het naburige stadje Twin Falls kan je de Snake River Canyon Trail aanvatten. Een 16 kilometer lang pad dat je uitzicht biedt op de Snake River Canyon. Waaghalzen kunnen ook bungeejumpen van de Perrine Bridge. Dit is een van de weinig bruggen ter wereld waar dit legaal is zonder brevet. Je krijgt wederom een prachtig uitzicht op de smalle kloof die door de rivier is uitgesleten. Voor mensen die zich veiliger voelen met beiden voeten op de grond, is er een mooi uitzichtpunt in het Twin Falls Visitor Center op het einde van de brug.

De eindmeet wordt bereikt in staat Washington. Omwille van de vele uitgestrekte natuurgebieden, draagt de staat ook de naam van ‘The Evergreen State’. Palouse Falls zijn hier een mooi staaltje van. Het water stort van 60m hoog naar beneden, erg impressionant om te zien. De beklimming van vulkaan Mount Rainier is dan weer enkel weggelegd voor experts. Het pad slingert over gletsjers en het vraagt dus heel wat inspanning en kennis om de 4392 meter hoge top heelhuids te bereiken. Er zijn wel verschillende hike-routes in het omliggende park, die voor de sportievelingen wel doenbaar zijn. Olympic National Park is dan weer een ware speeltuin voor natuurliefhebbers. Aan de westkust vind je Rialto Beach, een ruige kuststrook met rotspartijen en zandstranden.

Centraler op het schiereiland vind je Hoh Rain Forest waar heel wat neerslag valt. Kajakken op Lake Crescent is op zijn minst een even onvergetelijke ervaring. North Cascades NP grenst aan Canada en is vooral populair bij backpackers. In deze afgelegen wildernis leven heel wat zeldzame en bedreigde diersoorten als lynxen, zwarte beren en elanden. Zoals je kan zien, bieden de noordelijke staten van de VS heel wat natuurpracht. Laat die overrompelde staten dus eens aan je voorbijgaan en waan je de enige toerist in het noorden.

Praktische tips voor korting

Betaalbare vliegtuigtickets voor een onbetaalbare reis, vind je op www.vliegtickets.be. Check zeker eens de prijzen van de luchthavens even buiten de Belgische landsgrenzen. Vliegen vanaf Amsterdam, Parijs of Düsseldorf kan soms een heel stuk goedkoper uitpakken en zo scoor je dus een leuke korting.

Het is ook altijd leuk om de herinneringen aan je fantastische reis levendig te houden door middel van een fotoboek. Bestel je exemplaar via Foto.com of Albelli en beschik over een uniek aandenken.

Wil je graag eerst eens zien of een bezoek aan het land in kwestie wel voor jou is weggelegd? Kijk dan vanaf zondag 29 januari om 20u30 op Eén mee naar de afleveringen. Zo krijg je al een voorsmaakje van wat je mag verwachten.