Reis met korting met de NMBS

Reis met korting met de NMBS

Reis met korting met de NMBS

Het Belgische nationale spoorwegennet wordt geëxploiteerd door de NMBS. Waar in België je ook naartoe wilt, met de NMBS kun je op vrijwel iedere plek komen. Je kunt natuurlijk het volle tarief betalen voor een treinrit met de NMBS, maar dit is lang niet altijd nodig. Bepaalde doelgroepen reizigers krijgen standaard al veel korting, bijvoorbeeld ouderen, kinderen en groepen. Daarnaast zijn er meer dan voldoende kortingscodes verkrijgbaar, zodat iedereen voordelig met de trein door België reist.

Wat zijn de kortingen en voordelen voor bepaalde doelgroepen?

Er zijn diverse categorieën reizigers die standaard met grote korting mogen reizen met de NMBS. Dit gaat om bijzondere groepen en vaak zijn er enkele voorwaarden aan verbonden om gebruik te maken van de korting. Enkele doelgroepen die voordelig met de NMBS reizen:

Pensioengerechtigden

Alle Belgen die de leeftijd van 65 jaar bereiken mogen met korting reizen met een seniorenticket. Deze ticket is voor het jaar 2023 € 7,80 voor een heen- en terugreis door heel België. Er zijn enkele voorwaarden:
• Het seniorenticket is op weekdagen vanaf 9:00 geldig.
• In het weekend geldt er geen restrictie voor tijden.
• Heen- en terugreis moeten op dezelfde dag plaatsvinden.
• Geldig voor heel België, behalve bij grenspunten.

Reizigers met een beperkt beroepsinkomen

Reizigers die afhankelijk zijn van een bepaalde uitkering of een verhoogde terugbetaling in de gezondheidszorg krijgen bij de NMBS een korting op hun treinreis van 50%. Ook hier gelden enkele voorwaarden:
• Enkel geldig in België.
• Alleen te koop met een ´kaart verhoogde tegemoetkoming´.
• Persoonlijk en niet overdraagbaar.

Kinderen

Wanneer kinderen (tot 12 jaar) alleen reizen binnen België, dan krijgen zij 50% korting op hun ticket. Reist er een volwassen betalende reiziger mee, dan mogen er maximaal 4 kinderen onder de 12 jaar gratis op het ticket meereizen. Zo is het erg voordelig om een dagje met de trein er op uit te trekken met het gezin.

Grote gezinnen

Gezinnen met minimaal 3 kinderen tot maximaal 25 jaar, hebben de mogelijkheid om bij de NMBS een speciale kortingskaart aan te vragen. Wanneer het gehele gezin of leden van het gezin met de trein reizen binnen België, dan krijgen zij 50% korting op een standaard ticket. Voor kinderen tot 12 jaar geldt, dat zij altijd gratis mogen reizen.

Andere bijzondere doelgroepen

Er zijn nog enkele bijzondere doelgroepen die met korting met de NMBS mogen reizen. Beroepsjournalisten mogen bij de NMBS een kortingskaart aanvragen. Op vertoon van deze kortingskaart mogen zij altijd gratis reizen in de 2e klas en voor de 1e klas krijgen ze 75% korting. De kortingskaart kan enkel aangevraagd worden op vertoon van een attest van de AVBB of de VJPP. Ook militairen mogen met een kortingskaart reizen. Hierop krijgen zij in zowel de 1e als de 2e klas 50% korting op de ticketprijs.

Iedereen kan met korting reizen bij de NMBS

Veruit de meest reizigers van de NMBS vallen niet in één van de bovenstaande doelgroepen. Dit houdt niet in dat je dan geen korting krijgt. Kijk bijvoorbeeld eens op kortingscode.be. Hier vind je doorlopend interessante en grote kortingsacties van de NMBS. Ook als je wel tot één van de doelgroepen behoort die standaard al een NMBS korting krijgt, dan zal er ongetwijfeld nog een korting voor je inzitten. Naast kortingen voor binnenlandse treinritten met de NMBS, vind je hier ook veel internationale treinreizen waarop je korting krijgt. Zo kun je goedkoop naar Nederland of Frankrijk reizen.

Hoe kun je met korting treinritten bij de NMBS aanschaffen?

De NMBS is een moderne organisatie, die het online goed geregeld heeft. Het aankopen van ticket hoeft tegenwoordig niet meer aan de balie en ook aan een automaat is niet perse meer nodig. Je kunt heel gemakkelijk ritten online kopen op de website van de NMBS. Het is zelfs mogelijk om bepaalde ritten op je ID kaart te zetten, als je in het bezit bent van een kaartlezer. Daarnaast krijg je bij het online boeken van je rit, de tickets altijd per e-mail toegezonden. Je mag je ticket digitaal tonen, maar ook uitprinten en tijdens je reis meenemen. Klik op een kortingsactie waar jij interesse in hebt en je wordt automatisch doorgelinkt naar de website van de NMBS om hier je ticket mét korting aan te schaffen. Je hoeft hiervoor verder niets meer te doen, de korting wordt direct verrekend.

Hoe verzilver je een kortingscode voor internationale treinreizen?

Het spreekt voor zich, dat als je internationaal met de trein reist, je niet de hele reis met de NMBS reist. De NMBS rijdt enkel in België. Maar je kunt een volledige internationale treinreis wel bij de NMBS boeken. Klik ook in dit geval gewoon op de gewenste kortingscode voor internationale treinritten, dan wordt de korting automatisch verrekend en kun je met korting gebruikmaken van internationale treinen.